deskundig advies, toegankelijk en betaalbaar
voor iedereen
Advocaten kunnen op basis van verschillende financiële afspraken voor u werken. De bekendste vorm is met een uurtarief (‘uurtje factuurtje’). Pro Deo Advocaten verlenen gesubsidieerde bijstand. Dan betaalt de overheid de kosten en bent u enkel een eigen bijdrage verschuldigd. De hoogte daarvan is afhankelijk van uw inkomen. Soms betaalt u niets en is een Pro Deo Advocaat helemaal gratis. Wij leggen u graag verder uit wat een advocaat kost.
Wat kost een advocaat?
Een advocaat kost meestal geld
Het is belangrijk om te benadrukken dat een advocaat niet goedkoop is en meestal niet gratis werkt. Het is namelijk duur om advocaat te zijn. Denk aan kosten voor ondersteuning, het kantoor, kenniscollecties, bijscholing, verzekeringen, lidmaatschappen, etc. Bovendien heeft een advocaat lang moeten studeren en daarna een advocaatstage van liefst 3 jaar moeten volgen. Ook goed om te bedenken is dat het een functie is waar een hoop verantwoordelijkheden bij komen kijken.
Welke prijsafspraken kunnen worden gemaakt?
Er zijn veel factoren die van invloed zijn op hoe duur een advocaat is en wat voor prijsafspraken kunnen worden gemaakt. De meeste advocaten brengen een uurtarief in rekening voor hun werkzaamheden (‘uurtje factuurtje’). Kosten zijn dan vaak hoog en onvoorspelbaar. Soms kan een vast bedrag worden afgesproken voor de behandeling van de hele zaak (‘fixed fee’). Alleen in letselschade- en overlijdensschadezaken mogen advocaten ‘no cure no pay’ afspreken. Minder vermogen kunnen gebruik maken van door de overheid gesubsidieerde rechtsbijstand. Advocaten die op die basis werken, worden Pro Deo Advocaten genoemd. Dit zijn sociale advocaten die ook minder vermogenden helpen.
De kosten van Pro Deo Advocaten
Minder vermogenden kunnen in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand en kunnen dan dus een Pro Deo Advocaat inschakelen. Gesubsidieerde rechtsbijstand wordt ook wel een toevoeging genoemd. 4 op de 10 Nederlanders komen hiervoor in aanmerking. Controleer of u hiervoor in aanmerking komt met de Toevoegingscheck. Als u een toevoeging krijgt van de Raad voor Rechtsbijstand, dan betaalt de overheid een deel van de kosten van uw advocaat. Het andere deel betaalt u zelf aan uw Pro Deo Advocaat. Dit noemen we de eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen. Hoe lager uw inkomen is, hoe minder eigen bijdrage u hoeft te betalen. De laagste eigen bijdrage in 2024 is 167 euro en de hoogte eigen bijdrage bedraagt 893 euro.
Stel dat u in 2022 nog wel goed verdiende en boven de inkomensgrens zat, maar dat dit in 2024 fors achteruit is gegaan door een veranderde situatie. Wellicht kunt u dan om een peiljaarverlegging vragen. De raad voor Rechtsbijstand kijkt dan naar uw verzamelinkomen in 2024 in plaats van 2022. Uw Pro Deo Advocaat kan u hiermee helpen.
Bijkomende kosten bij een rechtszaak
Advocaten proberen geschillen in principe in onderling overleg te komen, maar soms lukt het niet en is een rechtszaak onvermijdelijk. In dat geval moet u bovenop de prijs van de advocaat ook nog verschillende andere kosten betalen. Bijvoorbeeld de kosten voor een deurwaarder. Het bezorgen van een dagvaarding mag namelijk enkel door een deurwaarder worden gedaan. Ook kan het zijn dat u (de proceskosten van de rechtbank) moet betalen. Deze kosten worden meestal door u aan de advocaat overgemaakt, die ze vervolgens aan de rechtbank betaalt. Als u minder vermogen bent zijn deze kosten wel lager.
Verder van belang is dat als je een rechtszaak verliest, je meestal de proceskosten moet betalen aan de andere partij. In het geval van een proceskostenveroordeling is het namelijk doorgaans zo dat de verliezende partij een (gefixeerde) vergoeding betaalt voor de kosten die de winnende partij heeft gemaakt. Andere bijkomende kosten bij een rechtszaak zijn (onder andere) de kosten voor het opvragen van documenten en uittreksels, het laten doen van onderzoek, kosten voor een extra procedure of kosten die de (gewonnen) tegenpartij heeft gemaakt.